20 år på WWW

1262926_hcc3b1b21853bdc7808cd_v1265037299_1024x1024
I disse dager er det snart 20 år siden jeg fikk Høgskolen i Nesna (HiNE) opp på WWW med sin første offisielle webtjener. Selve “den store dagen” var 5. februar 1995, men utover
januar samme år pågikk kodingen og finpussen for fullt. Webtjeneren til HiNE fikk navnet Oter og ble startet som en del av mitt arbeid som IT-sjef og leder av den administrative
IT-tjenesten. Så langt man kjenner til var dette den første webtjeneren ved noen institusjon på Helgeland, og en av de første webtjenere i Nord-Norge. Kun Universitetet i Tromsø hadde på samme tid fullt utviklede websider.

Det hele begynte en sen og stormfull vinterkveld i 1994. Frem til da var det stort sett programmene Gopher og Anarchie som ble benyttet som søkeverktøy på Internett ved HiNe. Dette gjaldt nok også mange andre institusjoner, selv om nettleseren Mosaic var klar i 1993. På denne tiden var informasjonshenting fra Internett forbeholdt et fåtall innen utdannings- og statlig virksomhet eller deler av det private næringsliv. Enda var ikke “Internett” som begrep innarbeidet hos folk flest.
Mosaic var den første webleseren vi tok i bruk, og for å lage sidene ble programmet EnkelTekst for Macintosh benyttet. Programmet MacHTTP sørget for at sidene kom opp og kunne leses på nett. Selvsagt var sidene våre svært primitive etter dagens standard, og noen av dem var rett og slett elendige. Web-tjeneren fikk navnet oter.hinesna.no. At navnet ble Oter var helt tilfeldig, og skyldes rett og slett at man allerede hadde navngitt flere maskiner ved HiNE med dyrenavn som passet til området høgskolen ligger i.

De første årene med web var en spennende pionertid med en rekke hjemmesnekrede løsninger. Og det var godt om plassen i cyber space, i alle fall nordpå. 6. mars 1995 kom Brønnøysund Avis ut på web, som første avis i Norge. Av utdanningsinstitusjoner i Nord-Norge hadde Høgskolen i Tromsø en webside med “Velkommen til Høgskolen i Tromsø”, men ikke noe mer. Så en stund fremover fikk HiNe og UiTø råde grunnen alene med strukturerte websider i regionen, sammen med Brønnøysund Avis. To år senere dukket også Høgskolen i Bodø opp på web, og resten er forlengst blitt historie. Først i 1996 fikk HiNe en informasjonsansvarlig som ble med i planleggingen og utformingen av websidene, og dermed gikk arbeidet med HiNes plass på web inn i en ny fase. Høgskolens webtjener beholdt lenge navnet oter, men gled til slutt inn i rekken av tjenere med prefikset “www”.

Desverre er hverken de første eksperimentelle sidene fra november/desember 1994 eller de første offisielle sidene fra 1995 bevart, men noen av sidene fra 1996 (som i sin utforming er de samme som de første ofisielle websider i 1995) kan du se via The Wayback machine.

Siden den gang har den teknologiske utviklingen gått med stormskritt, fra enkel bruk av CuSeeMe og spede forsøk på distribusjon av undervisning via websider til dagens internasjonale e-læringsmodul (utviklet av Beata Godejord, PhD), der Norske, Polske og Spanske studenter reflekterer over IKT og samfunn via blant annet blogging og bedriver læring i et (småskala) Europeisk nettverk.

Lenker til videre lesning

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s